Ukupno prikaza stranice

utorak, 15. siječnja 2019.

Pivionica New England IPA - točeno

 Pivionica je krajem prosinca izbacila svoj specijal. O kavom je pivu riječ objasnili su sami njegovi tvorci do u detalje, pa ne mogu odoliti a da to za Vas ne prepišem. 
"Stil: New England IPA Gorčina: 42 IBU Alkohol: 7.5% Hmeljevi: Vic Secret, Galaxy. Naš prvi NEIPA uradak mogli bismo ukratko opisati kao voćno, sočno i moćno 🙂 Obzirom da su glavna obilježja ovog stila punije i sladnije tijelo, smanjena gorčina, voćnost i zamućenost posebnu smo pažnju posvetili tim karakteristikama. Za punije sladno tijelo prvenstveno smo prilagodili vodu. Od žitarica su uz tri vrste slada korištene pšenične i zobene pahuljice. Hmeljenje kod ovog stila zahtjeva posebne tehnike kako bi se izbjegla izomerizacija kiselina i posljedična gorčina. Koristili smo tehnike First Wort Hoppinga i višekratnog dodavanja hmelja u whirlpool. Pivo je dvostruko suho hmeljeno - jednom pred kraj fermentacije zbog biotransformacije i postizanja trajne zamućenosti, te još jednom nekoliko dana prije punjenja. Zbog količine hmelj se u pivo presporo taložio pa smo napravili cold crash te time možda i previše istaložili kvasac pa pivo nije jako mutno. No, ovime smo postigli puno veću čistoću hmeljnih i sladnih aroma. Što se aromatskog profila tiče, cilj nam je bio naglasiti voćne arome za što smo birali kvasac i hmeljeve kojima ćemo postići takve rezultate. U pivu prevladavaju slatkaste arome manga, tropskog voća, nešto breskve i marelice a u pozadini je malo citrusa za balans. Za dobiti ovakav rezultat voćnog i sladunjavog karaktera apsolutni must have je Galaxy. Obiluje slatkastim aromama manga, tropskog i koštuničavog voća dok citrusa gotovo da i nema. Stoga smo za balans koristili vrlo malo Vic Secreta koji daje naglasene arome citrusa i nesto tragova borovine pa je savrsen u kombinaciji s Galaxyjem. Obzirom da je zima pivo smo zamislili s malo više alkohola kojeg ima 7,5% pa treba pripaziti jer je pivo jako pitko 🙂 Pivo ne sadrži laktozu niti umjetne arome."
Mislim da je iz ovoga svima sve jasno a da ne ostane samo na njihovoj verziji evo nešto i od mene:  Pivo je mutnije, lijepe zlatne boje sa pjenom osrednje veličine. Aroma je jako ugodna sa notama tropskog voća, manga, citrusa, naranče. Okus se nadovezuje na aromu pa su tako puna usta raskošne vočne rapsodije. Umjereno slatko, umjerena do jača  gorčina.

Stil, vrsta: IPA - New England
Podrijetlo(zemlja,grad):  Hrvatska, Zagreb
Pivovara: Pivionica craft brewery 
Alkohol: 7,5  %
Moja ocjena: 3,5 /5

Nema komentara:

Objavi komentar