Ukupno prikaza stranice

subota, 13. kolovoza 2016.

Birra Moretti Premium Lager



 Birra Moretti je talijanska pivovara osnovana 1859. godine, uz čiji je naziv izvorno stajala i regionalna odrednica birra friulana (furlansko pivo). Utemeljitelj pivovare bio je furlanski poduzetnik Luigi Moretti a pivovara je bila smještena u mjestu San Giorgo di Nogaro, južno od furlanskog glavnog grada Udina gdje je pak bilo sjedište tvrtke. 1996. pivovaru preuzima Heineken International, Birra Moretti postaje Heinekenov brend te se proizvodnja seli u Milano. Pivovara u San Giorgiu je pak kupljena od strane Birra Castello S.p.A, koja od 1997. proizvodi pivo pod nazivom Castello, te tako nastavlja tradiciju furlanskoga piva koju je začela obitelj Moretti. 

 Zaštitni znak na etiketi svake boce Birra Moretti je brkati gospodin sa šeširom i kriglom piva u ruci. Priča o njegovu nastanku je vrlo zanimljiva. Naime, etiketu je dizajnirao i kolorirao u doba Drugoga svjetskog rata priznati karikaturist Segala, a prema crno-bijeloj fotografiji što ju je snimio tadašnji gazda Moretti u tratoriji Boschetti u mjestu Tricesimo pokraj Udina. Anonimni gospodin koji je mirno pio svoje pivo učinio se gazdi Morettiju veoma simpatičnim pa ga je zapitao za dopuštenje da ga snimi, kao i što želi zauzvrat. "Naručite mi još jedno pivo i basta!", odgovorio je simpatični brko i postao legenda. 
"Talijanska" pivska boca od 0,66 l
(hvala Kiki)
Ovo pivo je bistro, zlatne  boje sa bijelom pjenom koja se zadrži nekoliko minuta. Aroma slad, kvasac, suha trava. Okus slad, kruh, slatkast s laganom gorčinom, pomalo vodenasto. Pitko, lagano...lager








Stil, vrsta: Pale Lager
Alkohol:  4,6 %
Podrijetlo (zemlja,grad): Italija, Milano
Pivovara: Birra Moretti
Moja ocjena: 2,1 /5

1 komentar:

  1. Jedno sasvim dobro pivo, osvezava svojim punim ukusom. Pogotovo kad je hladno servirano. Veoma mi se dopada ukus.

    OdgovoriIzbriši