Ukupno prikaza stranice

utorak, 4. listopada 2016.

Prvo viško pivo - Saison



 Prvo Viško Pivo je osnovala grupa prijatelja u koju spadaju: viški vinar Damir Radica, producenti Nebojša Taraba i Miodrag Sila, te Norvežanin Kjell Einar Karlsen. Svi oni zajedno su se spojili baš na otoku Visu i ljubav prema pivu razvili u posao.
 Kjell je od 2006. do 2009. bio glavni direktor kultne norveške pivovare Nøgne Ø što znači - “beskompromisna pivovara”. Nøgne Ø je bila glavni pokretač craft scene u Norveškoj nizavši vrhunska piva, a Dark Horizon imperial stout od 16% alkohola je možda najpoznatije.
 Kjell je za kuhanje piva u Viškoj pivovari kontaktirao Kjetila Jikiuna poznatog brew mastera i glavnog pivara Nøgne Ø, koji je 2002. godine i pokrenuo tu pivovaru. Kasnije je prodao većinski udio u Nøgne Ø velikom norveškom pivaru Hansa Borgu, da bi je potom zbog neslaganja s poslovnom politikom i potpuno napustio. Potom seli na Kretu gdje u srpnju prošle godine pokreće pivovaru Solo. Kjetil pristaje kuhati pivo za Prvo Viško Pivo te čak postaje i partner u pivovari. Pošto pogona pivovare na Visu neće biti još godinu dana, pivo se za sada kuha u norveškom gradu Arendahlu tj. u pivovari Arendals Bryggeri. 
 Neki će reći da ovo Viško pivo sa Visom i nema neke veze (barem ne za sada dok ne proradi pivovara na Visu) i biti će u pravu. No, kako god, prva tura piva je svoju prezentaciju imalo početkom srpnja ove godine i to tri stila, pale ale, saison i porter. Etiketa na boci je izvedena dizajnerski dobro i u stilom a prikazuje falkušu razvijenih jedara.
 Ovaj Viški sasion je lijepe žute boje, mutno, sa bijelom pjenom osrednje veličine. Ostane talog od kvasca na dnu boce nakon istakanja, tek da napomenem. Aroma je voćna, citrusna, kvasac... Okus citrus, grejp, biljne note, začini, nešto banane, malo jača gorčina od očekivane iako je deklarirana na 30 IBU-a, ugodna je na nepcu te se zadrži neko vrijeme. Ugodno pivo, osvježavajuće, lagano, ali mu ne manjka alkohola. Cijena 20 kn za 0, 33 l u trgovini.


Stil, vrsta: Sasion
Alkohol:  6,5 %
Podrijetlo (zemlja,grad): Hrvatska, Vis
Moja ocjena: 3 /5

Nema komentara:

Objavi komentar