Ukupno prikaza stranice

utorak, 8. studenoga 2016.

Affligem Tripel



 Affligem pivo započinje svoju priču u davnoj povijesti u istoimenom Belgijskom gradu. Tu su po povratku nakon godina ratovanja, šestorica vitezova osnovali samostan u namjeri da ostatak života provedu mirnim, skrušenim životom. Ti vitezovi odani Rimskom Caru su 1074. godine započeli sa gradnjom samostana. Nakon deset godina samostan je dovršen a vitezovi su zamjienili svoje oklope za redovničke halje, odabravši život po uzoru na svetog Benedikta, te započeli sa kuhanjem piva. Prvih sto godina je samostan cvijetao u miru i harmoniji, ali u idućih 900 godina je na vjetrometinama raznih ratova proživio burna vremena u kojima je bio zatvaran, razran, pa ponovno izgrađivan i tako sve do 1887. od kada više nije zatvorio svoja vrata. Za razliku od pivovare unutar samostana koja je prestala sa radom početkom drugog svjetskog rata. Ipak se od 1956. nastavlja proizvodnja ovoga piva ali izvan samostana, kada Otac Tobias prepušta recepturu pivovari De Smet u Opwijku, nedaleko od samog samostana, koja je osnovana 1790. godine. S toga je logično da pivo nosi oznaku Abbey, što će reći da recepturu vuče iz trapističkog samostana, ali se više ne kuha pod paskom redovnika niti unutar zidina samostana i ne zadovoljava ostale uvjete da bi kao takvo moglo nositi oznaku La Trappe (oznaku autentičnog trapističkog proizvoda). Cijela ta priča je danas u vlasništvu Heinekena (kako to već biva).
 Pivo je zlatne boje sa bijelom pjenom osrednje veličine koja se dulje zadrži. Aroma kvasac, hmelj, karamela, citrus, voćna. Okus slatkast, voćni, medni, malo se osjeti alkohol, ali ne smeta, Belgijski kvasac, smeđi šećer, dosta kompleksnosti u okusu. Finiš slatkast sa nešto gorčine. 
 Ovo pivo je najbliže orginalnom trapističkom pivu, koliko je to moguće biti, što ga prema tome svrstava u sasvim rijetka piva. Odličan predstavnik Abbey piva i može se nabaviti u gotovo svakoj trgovini većeg trgovačkog lanca i to po vrlo povoljnoj cijeni od nekih 12 kn za 0,33 l.




Stil, vrsta: Abbey Tripel

Alkohol:  9,5 %
Podrijetlo (zemlja,grad): Belgija, Opwijk
Pivovara: Brouwerij Affligem / De Smedt (Heineken) 
Moja ocjena:  3,4/5

Nema komentara:

Objavi komentar