Ukupno prikaza stranice

utorak, 24. siječnja 2017.

Paulaner Hefe-Weissbier




 Paulaner je Njemačka pivovara koja vuče korjene iz 1634. Te godine su fratri reda Svetog Franje Paulskog ( odakle dolazi i naziv - Paulaner), u samostanu Neudeck ob der Au smještenog u Neuhauser Straße u Münchenu, počeli sa proizvodnjom piva. Fratri su bili vrlo siromašni a ta teška vremena im je pomoglo izdržati pivo koje su tada kuhali, nazvano Salvator. O tom pivu drugom prigodom, a sada se vratimo Hefe-Weissbieru, po mnogima pravoj deliciji ove pivovare.
 Najprije malo o samom pšeničnom pivu. Postoje dvije najpoznatije varijante pšeničnog piva – njemačka i belgijska (npr. Celis White). Njemačka pšenična piva se najčešće rade s pšeničnim sladom, dok se belgijska pšenična piva najčešće rade s neslađenom pšenicom. Kod ovoga piva o kojem sada pišem se, naravno, radi o pšeničnom pivu u njemačkom stilu. “Hefe” na početku izraza “Hefe-weizen” znači kvasac,a weizen je pšenica, što će reći - pšenično pivo s kvascom (Mit hefe). Dakle, Hefeweizeni su nefiltrirana njemačka pšenična piva, gornjeg vrenja, kojima se tradicionalno dodaje i kvasac u pivo, te ono naknadno (tzv. druga fermentacija) fermentira u bocama, u kojima se taloži kvasac, koji se diže s dna kada pomičemo bocu i mutno je zbog proteina u kvascu. Taj kvasac i njegov talog na dnu boce daju tu posebnu čar njemačkim pšeničnim pivima. Kada se pivo toči, na kraju svakako onaj ostatak u flaši treba promiješati da se pokupi sav kvasac te onda tako izliti sve u čašu. Upravo kvasac daje pšeničnim pivima taj jedinstven ciderast i cvjetni okus banane, limuna, vanilije, klinčića.
Postoje i filtrirana pšenična piva (bez dodatnog kvasca) i zovu se Kristalweizeni. Pšenična piva često se zovu i Weissbier (bijelo pivo), stoga što su prije pronalaska svijetlog lagera i alea, piva uglavnom bila tamna. Smatralo se da svijetlu boju weissbieru daje pšenični slad.
 Izgled piva je jako lijep i u skladu sa stilom - jako mutno, žuto-narančaste boje sa velikom bijelom pjenom. Aroma malo banane, bijeli kruh, klinčić, cvjetna. U okusu se blago osjeti kvasac, banana, pšenica, malo gorčine. U finišu se osjeti slad, završi slatkasto. Dobar predstavnik svoga stila koji je lako dostupan u trgovinama s cijenom od nekih 11 kn za limenku od pola litre. Ovo je pivo dosta hvaljeno među ljubiteljima pšeničnog piva, što ne može biti i nije slučajno.




Stil, vrsta: German Hefeweizen
Podrijetlo(zemlja,grad):  Njemačka, Minhen
Pivovara: 
Paulaner Brauerei 
Alkohol:  5,5 %
Moja ocjena:  3.1/5

Nema komentara:

Objavi komentar