Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 16. siječnja 2017.

The Garden Brewery Nitro Stout - točeno


 Opet ja o Gardenovom Stoutu, ali sada u nitro verziji. Pa, prvo da pojasnim taj Nitro. Naime, radi se o tome da se gazirana pića rade s ugljičnim dioksidom (CO2) koji je dobro topiv u tekućini te stvara mjehuriće i otpušta arome, tj. molekule odgovorne za miris pića. Uz to ugljični dioksid kada dođe u kontakt s vodom stvara ugljičnu kiselinu i ta kiselost ne smeta kod svjetlijih piva, ali kod tamnih piva kiselost nije poželjna. Upotrijebi li se pak dušik (N, nitrogen) umjesto CO2 ne dolazi do stvaranja nikakvog oblika kiseline, mjehurići su puno sitniji pa se pivo doima kremastije, sama pjena je nestvarno kremasta i čvrsta, stvara se efekt tzv. "padajuće pjene" gdje izgleda kao da se ta gusta šlag-pjena utapa u pivu pa se pivo doima punije, manja je gaziranost i gorčina te su naglašenije sladne note a i arome su također drugačije. Dakle, upotrijebi li se u jednakom pivu nitrogen ili pak CO2, razlika će biti dosta velika.

Samo da napomenem, kada se upotrebljava dušik on se zapravo miješa sa CO2 u omjeru 70:30. Jedini problem s dušikom je što za razliku od CO2 ima slabu topivost u vodi, pa iz tog razloga koristi li se za flaširane tj. verzije u limenci potreban je poseban patent kojega je osmislio Guinness, a o tome detaljnije uskoro kada ću pisati o tom pivu. 
 Tamno smeđe boje, na vrhu prekrasna gusta kremasta pjena koje ima dosta. Aroma prženog slada i tamne čokolade. Okus tamne čokolade, prženog slada, kakao, slatkasto, pomalo vodenast dojam na trenutak, jako pitko. Gorčine ima malo i taman koliko mi odgovara (IBU 20). Ostavlja u ustima ugodan okus kave, čokolade i blage karamele. Dušik stvarno čini razliku koja meni osobno odgovara i od dobrog piva mi napravi još bolje. Iako točenje piva s dušikom na točioniku traje duže i već pomislite da vas je konobar zaboravio, isplati se pričekati. Cijena za 0,3 l je 18 kn.

Stil, vrsta: Stout
Alkohol:  5,7 %
Podrijetlo (zemlja,grad): Hrvatska, Zagreb
Pivovara: The Garden Brewery
Moja ocjena: 3,4 /5

Nema komentara:

Objavi komentar