Ukupno prikaza stranice

subota, 15. travnja 2017.

Chimay Tripel


 Chimay je pivo koje spada u red trapističkih piva. Trapističkih ne samostanskih. Razlika postoji i negdje sam je se već dotaknuo. Trapistička piva su ona koja moraju zadovoljavati rigorozna pravila da bi zaslužila na svoj proizvod staviti znak "authentic trappist product". Tako se pivo mora kuhati unutar zidova trapističkog samostana, kuhati ga moraju sami trapisti ili mora biti kuhano pod njihovim nadzorom. Pivovara ne smije biti smisao samostana, ne smije biti namijenjena stvaranju profita nego se od ostvarenog prihoda održava zgrada i zemljišta i pokrivaju troškovi života u samostanu, a njezino poslovanje mora biti u skladu samostanskog života. Sav ekstra profit donira se u dobrotvorne svrhe. Tu spada i pošteno oglašavanje, svi higijenski i ostali standardi koji vrijede za tu djelatnos. Proces dobivanja logotipa je rigorozan, temeljit i potraje malo duže, a dozvola za korištenje logotipa traje pet godina. Danas 12 piva koja nose takav logotip , a moguće je da se na listu uvrste još neka ili pak da neka izgube takvo pravo. To su piva:

Znak "authentic trappist product" na 

etiketi piva.

Achel (B), Chimay (B), Engelszell, La Trappe (NL), Mont des Cats (F), Orval (B), Rochefort (B), Spencer (USA), Tre Fontane (IT), Westmalle (B), Westvleteren (B) i Zundert (NL).
 Sama pivovara Chimay Brewery je smještena u Chimayju u Belgiji, unutar trapističkog samostana Scourmont Abbey. Samostan je osnovan 1862. godine od strane male grupe redovnika. Osim Chimay Triple proizvode još i Chimay Gold, Chimay Red i Chimay Blue, te isto tako i više vrsta sira.
 Chimay Tripel Ale je pivo zlatnobakrene (jantarne) boje, mutno sa srednje do manjom bijelom pjenom koja traje koliko treba. Aroma voćna, citrus, med, slad, Belgijski kvasac. Okus također kompleksan, Belgijski kvasac, pšenica, sladni, voćni, malo alkohola, duhan, crni papar, sa nešto gorčine. Pivo koje zaslužuje poštovanje.



Stil, vrsta: Abbey Tripel
Alkohol: 8,0 %
Podrijetlo(zemlja/grad): Belgium, Baileux
Pivovara: Chimay
Moja ocjena: 3,6 /5

Nema komentara:

Objavi komentar