Iz pivovare Arendal u Norveškoj dolazi Prvo Viško Pivo Gose koje je skuhao Kjetil Jikiun. Ovaj stari njemački stil potječe iz grada Goslara gdje se kuha još u 16. stoljeću. Po ovom je gradu, odnosno rijeci koja kroz njega teče, stil i dobio ime. Svoju popularnost tijekom vremena doživljava u Leipzigu te ga tamo u 19. stoljeću i prisvajaju. Stil je prošao kroz velike turbulencije, pa tako krajem Drugog svjetskog rata prestaje njegova proizvodnja, sve do 1949. da bi se ponovno prekinula 1966. pa opet pokrenula 80-tih godina i onda opet prestala pa se opet obnovila 1988. Trenutno je ovaj stil hit u SAD-u, pa se njegova popularnost preljeva i izvan granica SAD-a. U počecima Gose se pravio spontanom fermentacijom da bi se kasnije prešlo na kvasac i lactobacillus. Karakteristika Gosea je da ima oko 50 posto pšeničnog slada ali i soli te korijandera. Svega toga ima i u ovome pivu. Sol je sa paga a za kiselu kulturu, kažu iz pivovare, da je ista kao i kod zimnica naših baka.
Pivo je mutno, blijede žute boje sa ogromnom bijelom pjenom koja brzo nestaje. Aroma citrusa, voćna. Okus citrus, korijander, kiselkasto, sol, malo slatkoće i gorčine, citrus prevladava. Osvježavajuće, lagano pivo kao stvoreno za ljeto.
Stil, vrsta: Gose
Alkohol: 4,1 %
Podrijetlo (zemlja,grad): Hrvatska, Vis
Moja ocjena: 2,7 /5
Nema komentara:
Objavi komentar