Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 16. studenoga 2017.

Pauwel Kwak



 Kwak pivo dolazi iz belgijske pivovare Brouwerij Bosteels. Pivovara je osnovana 1791. godine i bila je u vlasništvu sedam generacija jedne obitelji, a onda je 2016. prodana ABinbevu.
 Pauwel Kwak, po kome je nazvano ovo pivo, je bio u svoje vrijeme poznati pivar koji je živio u 18. stoljeću u području Belgijskog grada Dendermonde. Kuhao je pivo koje je nudio u svojoj gostionici smještenoj na takvoj poziciji da su se tu rado zaustavljale poštanske kočije radi odmora. U to Napoleonovo doba je bilo zabranjeno kočijašima piti pivo sa svojim putnicima, pa oni nisu napuštali kočiju da bi utažili žeđ pivom u gostionici. Da bi žedni kočijaši ipak mogli okvasiti grlo, a Kwak prodati pivo, on je smislio posebnu čašu koja se mogla sigurno objesiti na kočiju bez straha od padanja sa nje. Takvu čašu je nemoguće odložiti na stol pa dolazi na specijalnom drvenom stalku, kada niste na kočiji :) . Ta priča je inspirirala pivara iz susjednog Buggenhouta i tako je 1980-tih nastalo ovo pivo u spomen na inovativnog pivara Pauwela. 
 Kwak ima lijepu jantarnu boju, bistro (filtrirano je i pasterizirano) i na vrhu lijepu, poveću bijelu pjenu. U aromi je najizraženiji kvasac i tamno voće, zatim je tu biljna aroma, slad, malo alkohola, začina i karamele. Okus se nadovezuje na aromu, karamela, slatkasto, umjereno gorko. Kompleksno, jako i izbalansirano pivo kakvo se od ovoga stila i očekuje. Cijena za 0,33 l u kafiću je 34 kn, što nije malo.




Stil, vrsta: Belgian Strong Ale
Alkohol: 8,4 %
Podrijetlo(zemlja/grad):Buggenhout, Belgium
Pivovara: Brouwerij Bosteels (AB-InBev)
Moja ocjena:  3,4/5


Nema komentara:

Objavi komentar