Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 6. prosinca 2018.

Courage Russian Imperial Stout - 2013


 Courage Russian Imperial Stout čija priča počinje u doba ruske carice Katarine Velike kada joj se izuzetno svidio porter koji je povremeno stizao iz engleske, te je zatražila da ga se nabavlja u kontinuitetu. Što carica poželi to i dobije, pa su se engleski trgovci i pivari pobrinuli da carica utažuje žeđ njihovim porterom (naziv stout još tada nije postojao). Kako se to u povijesti odvijalo odlučio sam kopirati sa stranica uvoznika ovoga piva. Znači po metodi copy-past:- "Naime, radi se o konkretnom pivu koje se krajem 18. stoljeća izvozilo iz Engleske na Carski dvor Katarine Velike – ruske Carice, po čemu je i sam stil ovoga piva kasnije dobio ime. U to vrijeme ga je proizvodila kompanija Barclay Perkins & Co. Ltd, koja je 1781. preuzela Anchor Brewery iz Londona (ne zamijeniti ju s Anchor Brewing, pivovarom koja nastaje 1896. u San Franciscu, SAD), a koja početkom 19. stoljeća postaje najveća pivovara na svijetu po proizvodnji piva, no tada pod imenom Barclay Perkins. Pivovara tada proizvodi i druge stilove piva, te se tradicija proizvodnje uspješno nastavlja i u narednim desetljećima. 1955. Barclay Perkins se spaja sa svojim londonskim rivalom Courage Brewery (Courage & Co. Ltd), formirajući Courage & Barclay Ltd., te se „Carski ruski stout“ nastavlja i dalje proizvoditi na prostoru stare Anchor Brewery, no sada pod imenom COURAGE IMPERIAL RUSSIAN STOUT. Veliki pivski autoritet Michael Jackson 1977. piše kultnu knjigu „World Guide to Beer“, gdje pionirski, po prvi put poslaguje i kategorizira pivske stilove, posvećujući COURAGE IRS-u dvije stranice, praktički ga prikazujući sinonimom za „Imperial Stout“. 1981. je godina kada se stara Anchor Brewery nažalost zatvara, te proizvodnja COURAGE IRS-a prelazi u ruke John Smith's Brewery iz Tadcastera, gdje se zadnja serija piva proizvodi 1993. Narednih 18 godina, sve do 2011. pivo se uopće nije proizvodilo, sve dok današnji vlasnik Charles Wells Brewery (iz Bedforda blizu Londona) nije odlučio „uskrsnuti“ ovo pivo vrhunske kvalitete i neospornog povijesnog značaja. Danas se proizvodi po starom receptu s kraja 18. stoljeća, te u vrlo ograničenim količinama od oko 50hL godišnje."
 Još bi samo dodao da je ovo pivo pogodno za odležavanje, što znači da može odležati u podrumu dugi niz godina da razvije okuse i mirise, pa je i na samoj etiketi to napomenuto. Kažu da je najbolje nakon 13 godina odležavanja. Pakirano je u boce od 0,275 l i cijena mu je oko 50 kn. 
 Boja tamno smeđa skoro pa crna sa malo svijetlo smeđe guste pjene. Aroma tamna čokolada, kako prah, alkohol. Okus tamna čokolada, kava, prženi slad. Gorčina se osjeti, pogotovo na kraju kada je najjača, ali u ustima brzo okopni ostavljajuči prostor za ugodan okus koji se zdrži dulje vrijeme. Osjeti se alkohol što nije čudno jer ga sadrži 10 %. Pivo je robusno, puno i jako. Namjenjeno je, naravno, za zagrijavnje u hladnim zimskim danima.

Stil, vrsta: Imperial Stout
Alkohol: 10,0 %
Podrijetlo(zemlja/grad): Engleska, Bedford
Pivovara:  
Charles Wells  (Marston’s)
Moja ocjena: 3,4 /5

Nema komentara:

Objavi komentar