Ukupno prikaza stranice

utorak, 10. svibnja 2016.

De la Senne Jambe-de-Bois



 Još jedno pivo skuhano u De la Senne pivovari o kojoj sam već pisao kada i o njihovom pivu Stouterik

 Jambe-de-Bois predstavlja pivski stil Abbey Tripel, pa bi htio prvo nešto reći o tome. Abbey se odnosi na to da su mnoge Belgijske pivovare nakon zaštite i brendiranja imena La Trappe od strane trapističkih redovnika, počele koristiti termin Abbey beer (samostansko pivo). Razlog tome je nastojanje da se legalnim putem i necrkvene pivovare iz komercijalnih razloga nekako povežu sa crkvom. Naime, potrošači pozitivno reagiraju na piva koja su na bilo koji način povezana sa crkvom,radi duge tradicije koja ista ima u pivarstvu.

 Tripel nam pak govori da pivo spada u grupu jakih belgijskih piva (strong ale). Uz tripel tu spadaju još dubbel i quadrupel. Ti nazivi zapravo označavaju količinu slada koji je korišten u proizvodnji piva. Pa tako u receptu za dubbel ima dvostruko više slada nego obično, što daje alkoholni sadržaj i do 7,5%,u tripel-u ima trostruko više slada i on može sadržavati i do 9,5% alkohola, dok quadripel ima i preko 10% alkohola.

 Pivo je mutno, žute boje sa bijelom gustom pjenom koja se dugo zadržava. Aroma slad, voćna, malo medna, naranča...Okus voćni, citrus, slad, gorćina na kraju, srednje karbonizirano. Alohola ima 8 % i dosta dobro je sakriven. Dobro i zanimljivo pivo, puno u okusu. Pohvala specifičnom dizajnu etikete što krasi sva njihova piva. Cijena u trgovini oko 26 kn za 0,33 l. 


Stil, vrsta: Abbey Tripel
Alkohol: 8 %
Podrijetlo(zemlja,grad): Belgija/Brisel
Pivovara: De la Senne 
Moja ocjena: 3,3 /5

Nema komentara:

Objavi komentar