Ukupno prikaza stranice

srijeda, 7. lipnja 2017.

Guinness Draught




 
 Guinness Draught ili točeni Guinness a u limenci. U čemu je fora? Krenimo od samog početka. Godine 1959. Michael Ash je za Guinness, kao njihov zaposlenik, razvijo tehniku gaziranja piva dušikom. O tome sam detaljnije pisa pod The Garden Brewery Nitro Stout - točeno. Sve je to ok kod stvarno toćene verzije s toćionika, ali kada treba takvo pivo s dušikom pakirati u limenku ili bocu tu dolazi do problema. Naime, kod gaziranja s CO2, pošto je CO2 topiv u tekučini, dio ga se otopi u pivu a dio ostane u prostoru imeđu piva i ćepa ili vrha limenke i stvara pritisak koji se osjeti i pod prstima kada se stisne limenka. Pošto dušik nije dobro topiv u pivu nemoguče je takvo pivo gazirano dušikom flaširati ili pakirati u limenke, jer bi se sav plin skupio u praznom prostoru između piva i ćepa ili vrha limenke, ambalaža bi bila izložena prevelikoj sili iznutra, a nakon otvaranja ne bi bilo dovoljno plina otopljenog u pivu pa ne bi bilo niti dovoljne gaziranosti. Zato je smišljena posebna kuglica tzv. 'widget'. Princip je vrlo jednostavan: kuglica (widget) punjena dušikom ubacuje se u pivo tik prije zatvaranja limenke. Kuglica ima na sebi malenu rupicu a pritisak koji u limenci stvara CO2 prisiljava dušik da ostane u kuglici. Prilikom otvaranja limenke pritisak u limenci opada, dušik iz kuglice se oslobađa i miješa sa pivom. I to je to. 
 Guinness Draught iliti Nitro Stout je pivo tamno smeđe gotovo crne boje, sa podosta debelom sivom, kremastom šlag pjenom koja oduševljava i ne nestaje.
Guinness Extra Stout ima dobru pjenu, ali u ovoj verziji sa dušikom ona poprima drugu dimenziju. 
 Arome su im također slične, vrlo ugodne, s time da su kod Draught verzije više izražene sladne note, manji je osjećaj kiselosti i gaziranost, a manje je i gorčine. Kao što sam već negdje napisao, moj favorit kod stouta (ako se može birati) je uvijek nitro verzija, pa tako je i u ovom slućaju. Neki se žale da im je ovo pivo previše vodenasto, a ja to pripisujem vizualnoj percepciji na osnovu koje se očekuje u ustima gustoća i okus na razini tamne topljene čokolade prekrivene šlagom od tućenog vrhnja!? Ovo je ipak samo dobro pivo, stvoreno za široki krug potrošača. 


S toćionika u jednom pubu...



Gunness s toćionika u "neobićnoj" ambalaži sa Zagreb Beer Festa. Iako su čaše neprimjerene, lijepo se vidi efekt "padajuće pjene", izazvan dušikom.























 Stil, vrsta: Dry Stout
Alkohol: 4,2 %
Podrijetlo (zemlja,grad): Irska, Dablin
Moja ocjena: 3,5/5

Nema komentara:

Objavi komentar