Priča o pivovari St. Bernardus poćinje u kasnim godinama 19. stoljeća kada franjevci ili točnije Catsberg Abbey Community iz francuske sele u Belgijsko selo Watou gdje se bave proizvodnjom sira. Zatim 1934. godine kada se francuzska politika prema franjevcima mjenja, oni sele nazad u Francusku a proizvodnju sira prodaju Evarist Deconinck. 1945. Trapisti u dotićnom samoatanu St. Sixtus odlučuju da se više ne žele baviti komercijalnom proizvodnjom piva već če ga proizvoditi samo za vlastite potrebe, goste samostana i za nekoliko pivnica povezanih sa samostanom. Licencu za proizvodnju piva daju tvornici sira i istom onom Deconincku. Tu u priču ulazi brew master iz Westvleteren, Mathieu Szafranski koji donosi znanje, recepturu i St. Sixtus kvasac te postaje partner u pivovari. Pivo se proizvodi i prodaje pod Trapističko sve do 1992. godine kada trapistička udruga odlučuje da epitet Trapističko može nositi samo ono pivo koje se kuha unutar zidina samostana. Tada dolalazi do pucanja licence i ugovora, naziv piva se mijenja iz St. Sixtus u St. Bernardus. St. Bernardus pivo je najbliže što se može približiti orginalnom pivu St. Sixtus u komercijalnom obliku. St. Bernardus Christmas Ale je sezonsko pivo koje svojim atributima nastoji biti idealno za ovo doba godine.
Pivo je tamno smeđe boje sa osrednjom pjenom. Aroma kvasca, tamno voće, karamela, nešto začina. Okus se nastavlja u isto tonu - tamno voće, malo kave, karamele i čokolade, malo alkohola, kvasac. Vrlo kompleksno i puno pivo dobro izbalansirano i počaščeno belgijskim, tarpističkim karakterom.
Stil, vrsta: Quadruple
Alkohol: 10,0 %
Podrjetlo(zemlja/grad): Belgija, Watou
Pivovara: St. Bernardus Brouwerij
Moja ocjena: 3,4/5
Nema komentara:
Objavi komentar